Pinksteren

 

In het christendom werd het Wekenfeest 'Pinksteren' genoemd, naar het Griekse woord 'pentekostos' (= vijftigste).

Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen.Voorjaarsfeesten: De voorjaarsfeesten werden al in de middeleeuwen gehouden en waren met Pinksteren verbonden. De viering van de pinksterbloem (dit was fluitenkruid en niet de pinksterbloem) was één van deze voorjaarsfeesten, waarbij het mooiste meisje van het dorp tot pinksterbloem werd gekozen.

Nu wordt het in het oosten en zuiden van Nederland en op de Waddeneilanden nog gevierd als kinderfeest. Op Schiermonnikoog bijvoorbeeld staat dit feest bekend als "Kallemooi"; een zeer oude traditie op dit eiland,waarbij op de zaterdagavond voor pinksterzondag een meiboom omhoog wordt gehesen met bovenin een grote mand met daarin een 'gestolen' haan uit het dorp. Na drie dagen,en zoveel spelletjes,danspartijen en consumpties later,gaat de mast weer naar beneden en wordt de haan in een optocht weer teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar. De haan kan dan terug in zijn hok (en naar zijn hennen) en de eigenaar trakteert iedereen ter plaatse op een drankje. Voor de meeste Nederlanders en Vlamingen betekent Pinksteren weinig meer dan een extra lang weekend, omdat aan de zondagse feestdag een extra vrije dag op de maandag erna is toegevoegd. Men kent aldus een eerste en een tweede pinksterdag. Een andere, vooral in Vlaanderen gebruikte benaming voor Pinksteren, is Sinksen of Sinxen. Dit is een verbastering van het Oud-Franse sinquiesme, wat vijftigste betekent (dus vijftigste dag na Pasen).

In Friesland werd het fluitenkruid, dat rond Pinksteren bloeit, pinksterbloem genoemd. De echte pinksterbloem is een plant met tere witroze bloemen die vaak veel eerder in bloei staat. De Pinksterbeweging is een stroming binnen het christendom die vooral de nadruk legt op de persoon en het werk van de Heilige Geest. Afzonderlijke of daaruit voortgekomen gemeenschappen binnen de beweging heten Pinkstergemeenten. Op een mooie pinksterdag is een liedje gezongen door André van den Heuvel en Leen Jongewaard op een tekst van Annie M.G. Schmidt en op muziek van Harry Bannink. De Zaanstreek heeft nog een Derde pinksterdag, 'Pinkster Drie' genaamd, naar men zegt om de bevrijding van de Spaanse bezetting te vieren. Veel 'Zaankanters' nemen dan een extra vrije dag op.

Tegenwoordig wordt er op die dag de Pinksterdrie Wielerronde van Krommenie gereden.

Vanaf 1969 vindt in het Pinksterweekend in Limburg Pinkpop plaats (eerste editie nog Pinknick geheten). De naam is een afkorting van de woorden popfestival en Pinksteren. Omdat Pinkpop ook uitgelegd kan worden als roze pop, is het logo vanzelfsprekend een roze pop. Vanwege de vroege datum van Pinksteren in 2008, en de slechte ervaring daarmee in 2005, is het festival verplaatst naar het weekend van 30 en 31 mei en 1 juni. Op Pinkstermaandag 2008 vindt wel de 2e editie plaats van Pinkpop Classic, dat zich voornamelijk richt op de Pinkpopgangers van vroeger, met artiesten die in de lange geschiedenis van Pinkpop reeds van de partij waren. Vanaf 1970 organiseert de Stichting Opwekking de jaarlijkse pinksterconferentie. Tijdens deze conferentie wordt het pinksterfeest gevierd. Deze conferentie is voor het gehele gezin bedoeld en er is de mogelijk in tenten te bivakkeren.

(Bron: Wikipedia)

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief.

Copyright © 2014. Aveco Licht, Geluid, LED All Rights Reserved.