Museum Beelden aan Zee

Contact gegevens

Harteveldstraat 1
2586 EL Scheveningen
070-358 58 57
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
www.beeldenaanzee.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur
Omschrijving

 

Collectie
In 1969 kochten Theo en Lida Scholten hun eerste beeldje, thans omvat de collectie van museum Beelden aan Zee bijna 1000 beelden en enkele honderden penningen. Het merendeel van de werken dateert uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Er zijn grote en kleine beelden, gemaakt door bekende en onbekende beeldhouwers, afkomstig uit de hele wereld en uitgevoerd in de meest uiteenlopende materialen. De mens – het mensbeeld – is het leidmotief in de collectie van Beelden aan Zee die werken bevat van uiteenlopende beeldhouwers als Andreu Alfaro, Armando, Atelier van Lieshout, Stephan Balkenhol, Zadok Ben-David, Fernando Botero, Caspar Berger, César, Tom Claassen, Wessel Couzijn, Tony Cragg, Eugène Dodeigne, Sigurdur Gudmundsson, Jeroen Henneman, Fritz König, Rainer Kriester, Giacomo Manzú, Igor Mitoraj, Jan Meefout, Mimmo Paladino, Charlotte van Pallandt, Jaume Plensa, Eja Siepman van den Berg, Johan Tahon, Shinkichi Tajiri, William Turnbull, Henk Visch, Tony van de Vorst, Ossip Zadkine en Cornelis Zitman.

Monument van het Koninklijk gezin
Een opmerkelijk onderdeel van de collectie vormt het Monument van het Koninklijk gezin dat de Nederlandse beeldhouwer Arthur Spronken in 1995 voltooide en sindsdien permanent is opgesteld op de Zuidpatio. Koningin Beatrix, wier gelaat is verguld, wordt geflankeerd door haar echtgenoot en drie zoons. De vijf monumentale portretten in brons zijn op hoge zuilen opgesteld die in twee concentrische cirkels zijn geplaatst.

Portretgalerij
In de collectie van Beelden aan Zee neemt het gebeeldhouwde portret een prominente plaats in. In de, in 2003 geopende, Portretgalerij wordt permanent aandacht besteed aan deze belangrijke deelcollectie die kan blijven groeien dankzij de sponsors die het museum in staat stellen opdrachten te verlenen aan eigentijdse kunstenaars tot vervaardiging van een portret van een prominente Nederlander. Uit die constructie zijn sindsdien koppen en borstbeelden voortgekomen van A.M. Hammacher, Wim Duisenberg, Benno Premsela, prinses Máxima, Wim Quist en Johan Cruijff.

Penning- en Prentenkabinet
Sinds 2007 beschikt Beelden aan Zee over een door interieurarchitect Steven Baart ontworpen Penning- en Prentenkabinet waarin in wisselende exposities aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van de moderne, sculpturale penning, beeldhouwertekeningen en fotografie in relatie tot de beeldhouwkunst. De totstand­koming van deze nieuwe expositieruimte werd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Ida en Piet Sanders en Lideke en Frans Peese Binkhorst.

museum beelden aan zee

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief.

Copyright © 2014. Aveco Licht, Geluid, LED All Rights Reserved.